En stærkere velfærd

29-01-2020
Ministerens taler og debatindlæg Kommunal- og regionaløkonomi

Debatindlæg i en række regionalaviser af social- og indenrigsminister Astrid Krag

I år har kommunerne sat flere penge af til velfærd end i lang tid. Det viser de sprit-nye tal over kommunernes budgetter for 2020.

Det er der en god forklaring på: Danmark har nemlig fået en regering, der sætter velfærden først. Da vi i september blev enige med kommunerne om deres økonomi for 2020, sørgede vi for, at der fulgte penge med til velfærden, når der kom flere børn og ældre.

Og også på blandt andet handicapområdet og de udsatte børn kan kommunerne nu bruge flere penge - og budgetterne viser, at det har de også tænkt sig. Vi gav desuden kommunerne bedre muligheder for at bygge børnehaver, skoler og plejehjem.

Betyder det så, at vi er i mål? At der ikke længere er pres på velfærden? Det ærlige svar er nej. Det bliver et langt sejt træk at genoprette velfærden efter flere års besparelser.

Aftalen med kommunerne om en bedre økonomi var kun ét skridt på vejen.

Og allerede med vores finanslov tog vi det næste skridt. Med en halv mia. kr. ekstra til minimumsnormeringer, 275 mio. kr. til et løft af folkeskolen og 125 mio. til at styrke omsorg og nærvær i ældreplejen.

Sådan har vi tænkt os at fortsætte. Modsat den borgerlige regering er vi ikke optaget af nulvækst eller diskussionen om hvem, der skal have den næste skattelettelse. Vi vil sætte velfærden først.