Regeringen sikrer arbejdspladser i hele landet

22-01-2020
Ministerens taler og debatindlæg Kommunal- og regionaløkonomi Dansk Økonomi - Struktur

Debatindlæg i Viborg Stifts Folkeblad af social- og indenrigsminister Astrid Krag

Det rammer som en boomerang, når de to Venstre-politikere Kristian Pihl-Lorentzen og Jakob Forum Harritz her i avisen påstår, at regeringen gennemfører centraliseringer.

De kritiserer, at Ankestyrelsens 20 årsværk rykker fra Ringsted til København. Men de fortæller ikke læserne, at Ankestyrelsen samtidig udvider afdelingen i Aalborg med 20 årsværk frem mod 2022. Dermed har styrelsen samme antal arbejdspladser uden for København. De fortæller heller ikke, at Ringsted får op mod 25 nye statslige arbejdspladser fra Familieretshuset.

De glemmer også at sige, at regeringen har afsat 104 millioner kroner på årets finanslov til at oprette 115 nye medarbejdere i Familieretshuset i 2020. Heraf er det planen at placere ca. 80 - altså langt størstedelen - uden for København.

Man skal vist være borgerlig propagandist for at kalde det en centralisering!

Jeg ved godt, at Viborg slet ikke bliver påvirket af Ankestyrelsens omstrukturering. Men kan jyske folketingspolitikere virkelig være imod, at Aalborg får flere statslige arbejdspladser? Sagen er meget lavpraktisk. Ankestyrelsen fik sine lokaler i Ringsted opsagt, da Familieretshuset skulle bruge dem til de nye medarbejdere. I den forbindelse er Ankestyrelsen blev omstruktureret for bl. a. at nedbringe sagsbehandlingstiderne. 20 årsværk rykker fra Ringsted til Ankestyrelsens eksisterende lokaler i København. Samtidig udvider Ankestyrelsen afdelingen i Aalborg med 20 årsværk frem mod 2022, så styrelsen har samme antal arbejdspladser uden for København.

Efter omstruktureringen har Ringsted altså det samme niveau for statslige arbejdspladser som før. Og samlet set kommer der flere statslige arbejdspladser uden for København end tidligere. Vi har faktisk at gøre med et kinderæg - tre gode ting på en gang: 1) Ankestyrelsen samler det kommunale og det regionale tilsyn. Det frigør ressourcer, skaber faglig synergi og bidrager til kortere sagsbehandlingstid for borgerne. 2) Samtidig sikrer vi, at Ringsted bevarer sit antal statslige arbejdspladser. 3) Og vi øger antallet af statslige arbejdspladser uden for København mere, end hvad den tidligere regering lagde op til med Bedre Balance.

Kritikken fra Venstre er paradoksal. Tænk på, at partiet i sidste valgperiode ville afskaffe regionerne og udføre den største centralisering siden Venstres egen centraliserende kommunalreform i 2007. Uddannelsesinstitutioner har måttet lukke på grund af Venstres årelange besparelser.

Regeringen øger med denne øvelse antallet af statslige arbejdspladser uden for København med mere, end hvad Venstre sørgede for. Så man må sige, at de to Venstrepolitikeres centraliserings-kritik rammer tilbage på dem og Venstre som en boomerang.

Vi ønsker et Danmark med mere nærhed og aktivitet i hele landet. Det ønskede Socialdemokratiet før valget - og det arbejder vi stadig på.