Regeringen sikrer job i hele landet

22-01-2020
Ministerens taler og debatindlæg Kommunal- og regionaløkonomi Dansk Økonomi - Struktur

Debatindlæg i Sjællandske af social- og indenrigsminister Astrid Krag

Det rammer som en boomerang, når Morten Dahlin (V) 17/1 skriver, at regeringen gennemfører centraliseringer.

Konkret angriber Dahlin, at der flytter 20 årsværk fra Ankestyrelsen i Ringsted til København.

Men behændigt udelader han den fulde historie, at Ringsted fastholder det samme niveau for statslige arbejdspladser.

Familieretshuset udvider nemlig med op med 25 nye arbejdspladser i Ringsted. Og dette er hele årsagen til omstruktureringen af Ankestyrelsen, der for sin del udvider sin afdeling i Aalborg med 20 årsværk frem mod 2022, så styrelsen fastholder det samme antal arbejdspladser uden for København. Efter omstruktureringen har Ringsted altså det samme niveau for statslige arbejdspladser som før. Og samlet set kommer der flere statslige arbejdspladser uden for København end tidligere. To detaljer, som Dahlin belejligt udelader i sit angreb på regeringen her i avisen.

Det er et politisk ansvar at sikre et Danmark i balance. Og til den unge Venstre-løve kan jeg stilfærdigt oplyse, at der er flere greb til at få arbejdspladser i hele Danmark end blot at flytte rundt på arbejdspladser. Blandt andet ved at oprette nye statslige arbejdspladser uden for hovedstaden.

Også dette gør regeringen: med 104 millioner på årets finanslov oprettes der i Familieretshuset 115 nye medarbejdere i 2020. Heraf er det planen at placere ca. 80 - altså langt størstedelen - uden for København.

Kritikken fra Venstre er paradoksal.

Partiet kæmpede til det sidste for at lukke regionerne og udføre den største centralisering siden - ja, Venstres egen kommunalreform i 2007, der var den største centralisering i nyere Danmarkshistorie.

Og i hele provinsen er uddannelsesinstitutioner lukket på grund af V's årelange grønthøster-besparelser på uddannelse. Dahlins centraliserings-kritik rammer tilbage på ham og Venstre som en boomerang.