Det bliver gratis at sejle i det sydfynske øhav denne sommer

02-07-2020
Ministerens taler og debatindlæg Kommunal- og regionaløkonomi Dansk Økonomi - Konjunktur

Indlæg i Fyns Amts Avis af social- og indenrigsminister Astrid Krag og transportminister Benny Engelbrecht

Ærø, Drejø og Avernakø. Det sydfynske øhav er en utrolig smuk og spændende del af Danmark. Det behøver vi selvfølgelig ikke fortælle jer. I bor der jo, eller også kender I andre, der gør.

De mange udenlandske nummerplader, der kører mod syd af E20 eller holder i kø nede på havnen i Svendborg eller Faaborg hver sommer, vidner i hvert fald om en stor interesse for det danske ø-liv, som vi ikke har for os selv. Det vil dog primært være de danske nummerplader, der kommer til at præge sommerlandet i år. Med nogle få undtagelser er det ikke muligt for os at rejse på ferie til andre lande.

Det betyder, at mange må se forgæves efter de store udlandseventyr. Vi forstår frustrationerne.

Det er rigtig ærgerligt, at ferieplanerne skal ændres, når det nu er en ferie og en rejse, man har glædet sig til, men de lukkede grænser skaber en oplagt mulighed for at udforske og genopdage vores eget land.

Derfor vil regeringen gøre det gratis for alle gående og cyklister at sejle mellem vores danske havne i hele juli. Det betyder, at det for eksempel bliver gratis at sejle via Bøjden-Fynshav, Svendborg-Ærøskøbing, Spodsbjerg-Tårs, til øerne Lyø, Avernakø, Skarø, Drejø eller Strynø for blot at nævne nogle af de mange færgeruter i det sydfynske øhav.

Det eneste krav er, at færgerne tilmelder sig ordningen, så de kan få refunderet udgiften til de gratis billetter.

Danmark er et dejligt land, som Shubidua sang engang, og det er det stadig. Her er det sydfynske øhav ingen undtagelse. En sommerferie på Fyn eller på en af de mange øer i det sydfynske øhav vil styrke sammenholdet mellem fastland og øer i Danmark og imellem os danskere. Det skaber samtidig en kærkommen mulighed for at støtte det lokale erhvervs- og kulturliv, som har været hårdt trængt de seneste måneder, og som for størstedelens vedkommende også kommer til at mærke konsekvenserne af det manglende udenlandske rykind denne sommer.

Hoteller, restauranter, museer, ishuse og, ja, færgeselskaberne vil blive glade for at se hver enkelt af jer. Nu er chancen her for at gennemføre den cykelferie med børnene eller telttur med vennerne, som måske aldrig er blevet til noget. Cyklen er ubetinget det mest klimavenlige transportmiddel, vi har – og nu kan du få den, dig selv og resten af cykelslænget med gratis, hvis du vælger, at sommerferien skal nydes på for eksempel Ærø eller Skarø. Den klimavenlige ferie er altså inden for rækkevidde, og det er aldrig for sent at finde eller genfinde glæden ved cykel- eller vandreferien.

Du skal fortsat have en billet for at kunne rejse med færgen. Den henter du enten på nettet via færgeselskabet, eller når du kommer ombord på færgen. Det er vigtigt for selskabet fortsat at kunne opgøre passagertallet, da de efterfølgende kan søge om kompensation for den tabte indtægt, som et manglende billetsalg unægtelig vil medføre.

Hvis ellers benene og pedalerne kan holde til det, kan I såmænd også sejle gratis til for eksempel Samsø, Fanø, Læsø eller Bornholm via Køge, så længe færgeruten er mellem to danske havne, vil den være gratis for alle gående og cyklister hele juli – og hvis I først har ferie i august eller september, er der også hjælp at hente. Det vil nemlig blive billigere at sejle til de små øer og til Ærø, Fanø, Læsø og Samsø i august og september. Det gælder også, hvis I skal have bilen med.

Der vil også blive udbudt billigere billetter på ruten Rønne-Ystad i august og september, så der er med andre ord al mulig god grund til at finde cyklen og danmarkskortet frem, når du skal på sommerferie i år.

En sommerferie på Fyn eller på en af de mange øer i det sydfynske øhav vil styrke sammenholdet mellem fastland og øer i Danmark og imellem os danskere.